HiFiSalsa : http://www.hifisalsa.dk/showme.php

Hjemmeside - Artikler - Debat og synspunkter

Salsa Dansetips: Takt og tone på Dansegulvet

Nogle gode råd til en aften på dansegulvet

Af Bo Kristensen

De fleste oplever et første besøg på et salsatek som en sjov og dejlig oplevelse. Stemningen er afslappet og folk er åbne og imødekomne. Der er plads til alle, uanset alder, nationalitet, hudfarve etc. og uanset om man er rutineret danser eller komplet nybegynder. Folk kommer på salsatek for at danse, more sig og nyde musikken. Og der er i det hele taget mange gode grunde til at danse Salsa

Salsa er Pardans

Salsa er en pardans. Hvor tæt fysisk kontakt du ønsker må du gøre op med dig selv - nogle kan lide tæt fysisk kontakt under dansen, mens andre foretrækker at holde en vis afstand.

Vigtigt er at det føles behageligt og at du kan slappe af og koncentrere dig om at nyde musikken og dansen med din partner.

Koncentrer dig om din partner, hold øjenkontakt, slap af, smil ...det er sjovt at danse!
Hold dig i nærheden af din dansepartner og tag små skridt. Så undgår du også at sparke til de andre dansende eller træde dem over tæerne.
Lyt til musikken og dans til musikken. (og hold samme rytme som din partner ;-)

Det er ikke en brydekamp: Manden fører og kvinden bliver ført. Og mændende bliver bedre dansere og bedre til at føre hvis kvinderne giver dem lov.

Det er i usmart at begynde at rette på og korrigere ens partner på dansegulvet. 

Om at byde og blive budt op

Både mænd og kvinder byder op. Vær ikke bange for at spørge om en dans

De fleste danser med mange forskellige partnere i løbet af en aften og nyder at opleve de vekslende udfordringer og oplevelser de forskellige partnere byder på.

Og langt de fleste siger ja tak hvis de bliver budt op. Men du kan selvfølgelig have en god grund (f.eks. du kan ikke danse, du har brug for en pause, du har allerede lovet dansen til en anden etc.) til at sige nej tak til en dans / risikere et afslag hvis du tager intiativet.

Hvis du afslår en dans så foreslå evt. at i tager en dans senere.

De fleste mænd nyder muligheden for at vise hvor gode de er. Så er du kvinde og begynder skal du ikke holde dig tilbage for at spørge alle de seje salsahajer om en dans. 

For mænd der er lige er startet kan det være lidt sværere. P.g.a. dansens karakter - manden fører og kvinden bliver ført - er det ikke voldsomt spændende for rutinerede kvindelige dansere at danse med en mandlig begynder.
En kvinde kan blive en habil salsadanser i løbet af et halvt års tid. For mænd tager det ofte længere...
Der er større chance for at du bliver budt op hvis du befinder i nærheden af dansegulvet end hvis du gemmer dig i det fjerneste hjørne...

Mange mænd - i det mindste dem der kan danse - benytter tricket med at byde en habil kvindelig danser op tidligt på aftenen hvor dansegulvet er forholdsvist tomt og opmærksomheden på de få dansende tilsvarende stor. Derefter står dansepartnerne i kø resten af aftenen, - i teorien i al fald ;-)

Som kvinde behøver du som regel blot stille dig op i udkanten af dansegulvet, evt. lave et par dansetrin, for at få positiv opmærksomhed...
Dans med mange forskellige partnere. Det er en del af fornøjelsen :-)
De fleste danser 1 til 3 danse med den samme partner. Svinger dansen vender man sikkert tilbage til den samme dansepartner igen senere på aftenen.
Husk at takke for dansen. Og vær ikke fedtet med komplimenterne - hvis du kan stå inde for dem.

Første gang

Det er selvfølgelig muligt at få en festlig aften ud af det uden at kunne danse, men dansen sætter prikken over i'et. Få en en ven eller veninde til at lære dig de grundlæggende dansetrin eller tag nogle dansetimer før du kaster dig ud i Salsa'en for første gang.

Er i en gruppe der planlægger besøg på salsatek (f.eks. firmaudflugt, polterabend el. lign.) så kan det være en god forberedelse til turen at arrangere fælles undervisning - det forøger fornøjelsen.

Salsatekerne tilbyder normalt gratis begynderundervisning først på aftenen. Er du begynder bør du under alle omstændigheder benytte dig af disse tilbud.
Men forvent ikke at du kan lære at danse salsa i løbet af en time ovenpå en bedre middag.

Om at blive overset

Et besøg på et Salsatek kan være en uforudsigelig affære og de fleste har sikkert på et eller andet tidspunkt oplevet en rigtig dum aften.

En aften vrimler det med kvinder der gerne vil danse, og de mænd der er får ikke to minutters pause før de igen bliver halet ud på dansegulvet. Besøger man det samme sted, samme aften, ugen efter, kan det være lige omvendt. Mange mænd og et fåtal af kvinder. En anden gang er det måske svært overhovedet at finde en ærlig Salsadanser. Uanset køn.

Og kommer man alene på en "god" Salsaaften kan miljøet på et Salsatek ved et første indtryk virke sammenspist og klikeagtigt. Mange er faste gæster og kender hinanden fra tidligere besøg, fra dansekurser, koncerter o. lign. Og når man møder sine venner og bekendte snakker man selvfølgelig med dem og danser sammen.

Tjek de andre dansere ud. Det er muligt det ved første øjekast ser ud som om alle kender alle og kun danser med særligt udvalgte. Men mange salsadansere er meget åbne overfor at møde nye dansepartnere.

Find ud af hvem der danser i samme stil og på samme niveau som du (eller måske lidt lavere hvis du er mand / lidt højere hvis du er kvinde) og tag mod til dig: Spørg om en dans.

Igen: Husk at det er meget normalt at både mænd og kvinder byder op.

Har du først været på dansegulvet en gang er chancen for du kommer det igen meget større.

Om at være nybegynder

Det kan virke overvældende de første gange man besøger et Salsatek - måske efter at have lært de grundlæggende dansetrin og et par enkle figurer på aftenskole.

Dansegulvet er fyldt med salsadansere der ubesværet finder og tilsyneladende også holder takten og iøvrigt hvirvler rundt på dansegulvet medens de udfører et større antal uigennemskuelige mere eller mindre fantasifulde figurer og drejninger i et tempo som gjaldt det om at blive først færdig.

Og bevæger du dig endelig ud på dansegulvet sammen med din partner føler du at alle gæster i salsateket kigger på jer.

Det er muligt at en del gæster er meget optaget af hvad der foregår på dansegulvet, men du kan roligt regne med at de har travlt med lure trin og figurer af fra de rutinerede dansere som danser, eller tjekke ud hvem af vennerne der danser med hvem og hvor længe, eller tjekke om...

Så find et roligt hjørne og dans. En god DJ vil normalt veksle mellem hurtige og langsomme numre. Og indimellem spiller hun sikkert også lidt merengue som er mere begyndervenlig til opvarmning. Vent med starte til der bliver spillet merengue eller et langsommere salsanummer og gå så i aktion.

På dansegulvet

Afpas dansen efter de andre dansere. Er i alene på dansegulvet kan i tage hele gulvet i besiddelse og kaste jer ud i de mest avancerede ting, men det dur altså ikke hvis dansegulvet er tætpakket. Koncentrer dig om at nyde dansen sammen med din partner. Det er ikke et show eller en konkurrence, og du behøver ikke at vise alle de figurer du har lært på det sidste weekendkursus...
Dips, spring og kast er ikke særlig smarte på et fyldt dansegulv. Det er farligt både for det par som udfører akrobatikken og for de øvrige dansende.
Tag hensyn til de andre dansere, også de begyndere som har vovet sig ud på dansegulvet.
Man færdes aldrig - ALDRIG! - på dansegulvet med en tændt cigaret! Idet hele taget passer cigaretter og salsa dårligt sammen....
Man danser selvfølgelig heller ikke med en fadøl i den ene hånd - Det er faktisk noget af det mest kiksede...
Salsa og promiller passer heller ikke særlig godt sammen... (Muligvis til salsatekejernes store fortvivlelse.)

Hold dig væk fra dansegulvet når du ikke danser.

Til mændene:

Vær sikker, målbevidst og opmærksom i din måde at føre på.

Slap af. Du fører ved at give din partner signaler og impulser. Ikke ved at vride armene om på hende og slynge hende rundt på gulvet.

Keep it simple! En masse indviklede figurer som kun lykkes halvt giver ingen succesoplevelser hverken for dig eller din partner. Sørg for at jeres dans swinger og lad være med at prøve at føre din partner ind i figurer som vedkommende ikke mestrer.

Hvis en figur kikser så improvisér og gør den enklere. Lad være med at standse op. Prøv evt. igen senere, hvis du føler din partner er med på ideen.

Variér din dans og forbliv uforudsigelig i dansen.

Improvisér: giv slip på din partner når det passer med musikken og flip lidt ud og giv alt hvad du har i dig ;-)

Vær opmærksom på de signaler din partner giver dig!

Til kvinderne:

Manden fører. Lad være med at prøve at overtage rollen hvis din dansepartner virker usikker. Det fungerer ikke. Giv ham en chance og prøv at se glad ud imens ;-).
Spaghettiarme er upopulære. Mændene vil gerne kunne mærke du er der, dvs. et svagt modpres, - ikke mere...

Lad være med at bore dine lange negle ind i hans overarm.

Store smykker og langt løsthængende år er ikke hensigtsmæssigt på dansegulvet.

Hvis manden bliver for nærgående: stem en hånd mod hans bryst og pres ham tilbage... det virker, - med mindre han er temmelig tungnem...

Og hvis du interesserer dig lidt for elegance og Ladies styling, kan det anbefales at undlade at gnaske tyggegummi under dansen. (tak til Nis)

Fællesdans

Når der danses fællesdans danses der fællesdans. Det er temmelig usmart at danse uanfægtet videre med sin partner midt på dansegulvet hvis alle andre gæster er i gang med en fællesdans.

Fællesdans er f.eks.. Latinos som danses til en bestemt melodi.
(Latinos med gruppen Proyecto Uno - nummeret er tilgængeligt på adskillige opsamlings cd'ere hos Amazon.co.uk). Her danser alle - mænd og kvinder - i rækker, udfører den samme enkle serie af dansetrin igen og igen.
Kender du ikke dansen så prøv at lure trinene af, men hold afstand til de øvrige dansere. 
Dansen har kørt på de Københavnske salsateker gennem mange år...

Rueda de Casino

Fællesdans kan også danses i mindre grupper hvis forholdene tillader det. Rueda de Casino er en Cubansk fællesdans hvor danserne danser parvis i en cirkelformation. Parene udfører synkront de samme figurer og trin og man bytter konstant partnere i løbet af dansen. Rueda de Casino kan danses af to-tre par eller flere. Dansen ledes af en "sanger" der ved tegn eller kommandoer angiver hvad der skal ske i dansen. Rueda de Casino danses af rutinerede dansere. Hvis nogen har gang i en Rueda så hold lidt afstand og lad dem få fornøjelsen. De bliver trætte efter to-tre numre...

Indrykket af : Bo, HiFiSalsa 01-Mar-2001 21:52 - Senest opdateret : 16-Jun-2007 03:58

Læst antal gange : 2379
Kommentarer(0) - Skriv kommentar - Send note til redaktionen

Hvis du vil skrive kommentarer skal du tilmeldes som bruger

Skriv en kommentar

Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (åbner nyt vindue)

Cookies : Når du besøger HiFiSalsa sættes der både 1. parts- og 3. parts cookies. Besøg på HiFiSalsa forudsætter at du er indforstået med anvendelsen af cookies.

Mere info om cookies...

Cubansk Danseskole v/ Yosvany Torres - Undervisning - Cubarejser - Danseshow

Lør. d. 6. apr. 2019 : Latin Social: The Saturday Party

☆ Latin Social: The Saturday Party ☆

Copenhagen Salsa Academy invites everyone to the LATIN SOCIAL PARTY!Let us take you on a dance ...[Læs mere]

[-> oversigt...]

Læs om annoncering på HiFiSalsa

Mangler der noget?!

Alle kan skrive indlæg til HiFiSalsa og det er gratis.

Bliv aktiv bruger: Som aktiv registreret bruger har du mulighed for at skrive og redigere indlæg på HiFiSalsa.

Eller giv HiFiSalsa et tip via vores Info-formular. Du kan bruge formularen hvis du vil tippe os om ting som du synes vi skal informere om på HiFiSalsa og ikke vil være registreret som bruger.

Copenhagen Salsa Festival 3-4-5 of May 2019

Kritik, kommentarer, ideer, tips, forslag?

Brug vores kontaktformular til at give feedback...

http://www.www.cubakultur.dk/
 

*