HiFiSalsa : http://www.hifisalsa.dk/showme.php

Hjemmeside - Artikler - Interview

Anders Bo Pedersen (Latin Dance Band): Salsa er sensualitet, livsglæde, kropsfornemmelse...

The Latin Dance Band

Latin Dance Band - foto hentet fra orkestrets hjemmeside med tilladelse fra Anders Bo Pedersen. Det er Anders Bo øverst i midten (med briller).

Begejstringen er ikke til at tage fejl af når man kommer i dialog med Anders Bo Pedersen fra Latin Dance Band.
Han har spillet - og danset - Salsa siden 90'erne. Og hans hjerte banker for den Cubansk inspirede musik og dans og hele den atmosfære og livsglæde der omgiver musikken og dansen.
Som han siger: "Her sidder vi jo bare og glor på Stjerne for en aften og lader andre underholde os!
På Cuba er du nødt til at lave din egen fest. Det ku' vi jo godt lære noget af!".

I interviewet forsøger Anders Bo at formidle noget af denne begejstring videre til HiFiSalsa's besøgende. Han fortæller om Latin Dance Band, om deres musik, og deres nye CD: Movimiento. Titlen betyder bevægelse, og det er i følge Anders Bo lige hvad der menes: "at man kan bevæge sig - danse - til musikken".
I interviewet får Anders Bo også lejlighed til at give sit bud på spørgsmål som: "Hvad er det bedste ved det Danske Salsamiljø?" og "Hvad er det værste?".

HiFiSalsa:

Født i Danmark. Man får ikke de cubanske rytmer med i vuggegave(?)
Hvordan (og hvornår) opstod din interesse for Salsa?

Anders Bo:

Jeg startede med at spille reggae, calypso og afrikansk musik først i 1980'erne. Bl.a. på den Rytmiske Aftenskole i København og da "Salsa Na Ma" med Birger "Krølle" Sulsbruck i spidsen startede op på samme tidspunkt, var det nok den første store inspiration til at opdage salsa-musikken.

I 1988 startede jeg på Rytmisk Konservatorium i Silkeborg ("Centret for Rytmisk Musik og Bevægelse") - en virkelig fed uddannelse, hvor alle studerende, udover at spille et instrument, også skal danse og spille trommer/percussion!
De fleste i Latin Dance Band er uddannet derude og vi er alle kraftigt inspireret af musikeren og musikpædagogen Leif Falk, der har rejst og studeret musik på Cuba og i Brasilien. Han drejede os virkelig på salsa og især på afro-cubansk musik som Rumba og Santeria.
Det var bl.a. på grund af ham, at vi rejste til Cuba første gang!
Han har forøvrigt også skrevet den danske tekst til "Kanin-mambo" på vores nye CD. Det er et covernummer af Charanga Habanera's "Mambo Cuba" fra CD'en "Chan,Chan,Charanga".

HiFiSalsa:

Hvad er det Salsa'en kan give os danskere?

Anders Bo:

Sensualitet, livsglæde, kropsfornemmelse, at det er sjovt og fedt at danse par-dans, bedre rytmefornemmelse, lav din egen fest..........fortsæt selv!!

HiFiSalsa:

Kan du kort præsentere orkestret: The Latin Dance Band?

Anders Bo:

The Latin Dance Band eller Latin Dance Band, som vi kalder os nu, startede op i 1996 kraftigt inspireret af min første tur til Cuba i 1994!
Her mødte jeg, for første gang, den nye stil på Cuba, der nu er kendt under betegnelsen; "timba"!
I 1994 var timba-musikken kraftigt på vej fremad anført af N.G. La Banda, Issac Delgado, Charanga Habanera, Paulito F.G. og Los Van Van.
Vi så alle disse bands og blev fuldstændig betagede af den energi og power, der er i musikken. Vi anede ikke hvad, der foregik rytmisk og harmonisk, men på alle de cubanske tilskuere og dansere kunne vi se at det her var helt vildt og superfedt!
Jeg jammede med et par af musikerne fra Issac Delgado's band på konservatoriet i Havana (ISA) og de var vildt dygtige og det inspirerede mig til at tage hjem og starte et orkester, der skulle spille blandet musik fra Latin-amerika (heraf vores navn: "Latin Dance Band"). Bl.a. Soca/Calypso fra Trinidad, Samba og sambareggae fra Brasilien, Gumbo/funky music fra New Orleans og altså også Salsa og timba fra Cuba!
Men efterhånden blev vores interesse for den cubanske musik så stor, at vi koncentrerede os udelukkende om salsa og timba-musik.

Som noget ekstraordinært kan jeg også nævne at 7 af musikerne i bandet (ud af 10) har været med hele vejen, siden 1996 (Jeg selv på sax, Lars Aaskov på trompet, Annelise Fuglsbjerg og Charlotte Withen på sang, Carsten Kær på klaver, Benny Morthorst på guitar og Pelle Holst Jensen på Congas) mens vi har skiftet bassist, trommeslager og trompetist et par gange!
Dette er en sjældenhed blandt de danske salsabands, der skifter medlemmer ud hele tiden!

HiFiSalsa:

Hvad er din rolle i orkestret?

Anders Bo:

Jeg er "bandleader", hvilket i starten betød at jeg kom med alle arrangementer og lyttede alle numre af, bookede bandet, sørgede for transport og meget mere.
I dag tager alle bandmedlemmer del i det praktiske arbejde og jeg "nøjes" med at booke bandet og spille saxofon som almindeligt bandmedlem!

HiFiSalsa:

Hvordan vil du karakterisere den musik LDB spiller?

Anders Bo:

Vi spiller salsa inspireret af de nye cubanske bands. Nogle kalder det for timba. Her er det vigtigt at forstå at "timba" ikke er EN speciel stil, men blot et udgangspunkt - en ide og en måde at spille salsa på, som kan varieres i det uendelige.
F.eks. er der 8 - 10 topbands på Cuba og de spiller alle sammen, hver, deres egen specielle stil. Tænk f.eks. bare på forskellen imelllem bands som "Los Van Van" og "Charanga Habanera"!
Du kan med det samme genkende et cubansk orkester på deres lyd og arrangementer, i modsætning til mange traditionelt spillende salsabands fra mange af de andre latinamerkanske lande!

Vi har spillet - og spiller stadig - kopier af originale numre fra forskellige cubanske orkestre, for at lære musikken at kende.
Det er svær musik at spille og kræver megen øvning!
Efterhånden har vi dog gjort numrene til vores egne - med nye tilføjelser og ideer og vi sætter danske og engelske tekster til nogle af originalnumrene og vi er så småt i gang med at lave vores egne numre, så vi er ved at lave vores egen stil!
Latin Dance Band-salsa!!

HiFiSalsa:

Du kender både de danske og det cubanske(?) musikuddanndelser. Hvad er der af fællestræk og forskelle?

Anders Bo:

De cubanske musikere er superdygtige rent teknisk. De øver og øver og har selvfølgelig den fordel at de er opdraget med salsamusikken, så det falder dem helt naturligt at spille den slags musik. Men skal de spille jazz eller rock mangler de ofte feeling, så det bliver lidt "corny" at høre på.
Det har noget at gøre med kultur, uddannelse og muligheder for at komme til at høre og spille anden slags musik. Cubanerne har jo været lukket inde på Cuba i mange år, uden muligheder for at komme væk og høre og spille med andre musikere rundt om i verden!
Men bare vent og se. Allerede nu er der mange cubanske musikere, der spiller jazz lige så fedt som alle de store navne fra USA og Danmark!
Men rock lærer de sgu aldrig at spille! Det er i direkte modstrid med hele den latinamerikanske ånd og kultur!
Og gudskelov for det!!

HiFiSalsa:

Hvad betyder samarbejdet med cubanerne og inspirationen fra Cuba for en dansk salsamusiker?

Anders Bo:

Det er superfedt at spille med vores to cubanere, Tony og Yasser (der er to Cubansk fødte musikere med i LDB - HiFiSalsa). Det er selvfølgelig specielt de rytmiske ting, der rykker, når de trykker den af. Men før dem havde vi jo dansk bassist og trommeslager og det fungerede også godt.
Men det sjove er nu, at selvom vi, med cubanerne, er tættere på en original cubansk stil, så rykker vi også i vores egen retning med at blande funk, samba, reggae og andre stilarter indover salsa'en!
Man kan sige at den cubanske inspirationen hele tiden er der, selvom vi afprøver forskellige stilarter og retninger!
Det er også derfor at vi bliver ved med at rejse til Cuba og holde os orienteret om hvad, der kommer af nye CD'er osv.

HiFiSalsa:

Nogle erklærer ellers timbaen for døende (eller død). Er I ikke bare et dansk band der kommer halsende bagefter og giver kunstigt åndedræt til en uddøende cubansk musikstil der havde sin storhedstid i 90'erne?

Anders Bo:

Tja, jeg ser nu ikke at cubansk musik - kald det salsa eller timba - er døende.
Tværtimod. Man kan sige at den cubanske salsa har haft opgangstider og nedgangstider - som alle andre stilarter.
En af grundene er f.eks. at mange unge musikere forlader Cuba og tager til Europa og USA. F.eks. hoppede hele Issac Delgado's orkester af i Spanien og så måtte han i gang med at stable et nyt band på benene og det tager jo lidt tid.
Der er stadig masser af unge talenter, der dukker op, så jeg tror stadig vi vil få fed musik fra Cuba!
Tværtimod tror jeg at cubanerne er igang med at inspirere hele salsa-scenen i verden og omvendt lader cubanerne sig jo også inspirere af musik udefra!

Generelt er salsa musikken og dansen stadig ved at blive spredt ud over hele verden og den er ikke nogen døgnflue. Det bliver jo ved og ved.
Interessen for salsa herhjemme i Danmark er da stadig voksende, selvom musikken ikke bliver spillet specielt meget hverken i radio eller TV!

Og kvaliteten blandt de salsa-bands der er herhjemme, er også vokset mærkbart.
De 5-6 salsabands der er, spiller jo mellem 100 og 150 koncerter hvert år - uden radio- og TV reklamer. Det er godt gået!

HiFiSalsa:

Ja, I turnerer flittigt (og har en imponerende jobliste på jeres hjemmeside). Hvordan bliver I modtaget når i spiller rundt omkring på f.eks. gymnasier i Danmark.
Jeg tænker på at det vel ikke altid er et publikum der umiddelbart er indforstået med musikken og dens rytmer i møder der?

Anders Bo:

Publikum plejer at tage godt imod os. De kan som regel godt mærke varmen i musikken selvom de måske ikke helt fatter hvad der foregår!
Selvfølgelig kan vi komme til at spille steder, hvor man intet fatter, men det er heldigvis sjældent!

HiFiSalsa:

Hvad er det vanskeligste publikum at spille for?

Anders Bo:

Vi prøver altid på at undervise publikum i at danse salsa - altså bare prøve på at få dem ud på dansegulvet og vrikke lidt til musikken. Så de mærker at de selv kan bevæge sig til musikken - også uden at være mestre i at danse perfekt salsa!
Hvis vi f.eks. spiller på et gymnasium, hvor de ikke har haft nogen form for danse-instruktion, er det selvfølgelig sværere for dem at forstå hvad musikken går ud på. De møder jo ikke salsa-musikken nogen steder i deres hverdag; i radio og TV og hitlisterne.
Omvendt har vi også spillet for et ældre publikum, der tænder på salsa. F.eks. spiller vi til formiddags-jazz-arrangementer på Portalen i Greve og her hygger folk sig og danser også til musikken.
Måske skal man være over de første teenage-år for at turde binde an med en så mystisk stilart som salsa!?

HiFiSalsa:

Du nævnte Tony og Yasser (José Antonio Moreaux Charon på trommer og timbales og Yasser M. Pino på bas) Det er to af de rytmisk vigtigste poster i orkestret som er besat med Cubanske musikere. Er det i virkeligheden sådan at man skal være indfødt cubaner for at ha' det rytmiske drive der er nødvendigt?

Anders Bo:

Både ja og nej! Der er mange danske musikere, der begynder at ha en god feeling med salsa-musikken og omvendt er det jo ikke alle cubanere, der er fantastiske musikere og dansere.

Men det er klart, som nævnt ovenfor, at hvis du ER musiker/danser og opvokset på Cuba, så har du et helt specielt tæt forhold til den musik, der gør at du bare rykker på en helt naturlig måde, der forekommer helt fantastisk for os her i Danmark, hvor vi jo generelt er meget tunge i røven, rent rytmisk! Igen er det kulturforskelle, der spiller ind: På Cuba danser folk generelt bare meget mere end vi gør i Danmark og Europa.
Her sidder vi jo bare og glor på "Stjerne for en aften" lader andre underholde os!
På Cuba er du nødt til at lave din egen fest. Det ku' vi jo godt lære noget af!

HiFiSalsa:

Du både spiller og danser salsa. Hvad er det vigtigste for dig selv?

Anders Bo:

Det er to sider af samme sag! Jeg elsker at spille og danse på samme tid!
Men absolut også bare at danse til det fedeste salsa-musik. F.eks. Charanga Habanera og Los Van Van - Jeg oplevede begge bands i januar 2003 i Havana - superfedt - ALLE dansede og gik amok!

Desværre går mange af de cubanske orkestre på kompromis, når de spiller i Europa og tror at de skal spille andet musik, end det de plejer. F.eks. Merengue, gammel Son som "Buena Vista Social Club" m.m.
Men måske er det fordi at de har oplevet at de europæiske tilskuere ikke forstår, hvad der foregår når bands'ne bare trykker den af maximalt med f.eks. timba! Men det er, efter min mening, jo det, der er det fedeste!

HiFiSalsa:

I har lige udgivet jeres anden CD: "Movimiento" du kort præsentere den?

Anders Bo:

Der er 9 numre på CD'en. Som det første salsaband i Danmark spiller vi salsa med danske tekster. Der er 3 dansk-sprogede numre, hvoraf det ene er en original-komposition af vores sangerinde Annelise Fuglsbjerg.
2 af numrene har vi købt af cubanske komponister, der har skrevet og arrangeret numrene specielt for Latin Dance Band. Det er Giraldo Piloto, leder af bandet Klimax, der har skrevet det ene og Lionel Limonta (Azucar Negra), der har skrevet det andet.
De sidste 4 numre er coverversioner af cubanske numre, som vi har arrangeret. F.eks. har vi tilføjet et reggaestykke til Charanga-nummeret: "El Temba" og lavet et længere arrangement af Issac Delgado-nummeret: "Deja que Roberto te toque".

HiFiSalsa:

Hvad menes der med titlen: Movimiento?

Anders Bo:

Det betyder; "Bevægelse" og hentyder først og fremmest til at man kan bevæge sig - danse - til musikken. Det kan også betyde at vi er med i en bevægelse, der kommer med noget ny musik og at vi bevæger os fremad...........!

HiFiSalsa:

Som du nævnte: Nogle af numrene på CD'en har danske tekster. Hvorfor?

Anders Bo:

Vi fik lyst til at synge på vores eget sprog, fordi vi jo ikke er indfødte latino'er, der taler flydende spansk. Derudover fik vi også lyst til at publikum skal kunne forstå vores tekster - der er ikke mange i Danmark der forstår spansk.
Salsa-tekster er jo ikke specielt dybe og tankevækkende, men kører mere på at sætte gang i den og skabe en livsglad stemning og det vil vi gerne have publikum med på!
Det har også den virkning at man på Danmarks Radio er begyndt at spille os - bl.a i programmer på P4 og det er jo herligt!

HiFiSalsa:

Hvordan har publikumreaktionen været på de danske tekster?

Anders Bo:

Generelt god. Tit opdager publikum ikke at vi synger på dansk, men efterhånden laver vi nogle breaks, dæmper musikken og får dem til at synge med på omkvæd og så synes de det er fedt!

HiFiSalsa:

Hvor står det danske Salsamiljø i dag?

Anders Bo:

Det danske salsa-miljø har jo efterhånden eksisteret i mange år og fungerer fint. Der er også opstået salsa-danse-klubber rundt omkring i provinsen; Ålborg, Esbjerg, Sønderborg m.fl. steder og her er de med til at skabe et miljø, hvor almindelige mennesker opdager salsa-musikken og får lyst til at prøve det af!

Med hensyn til salsa-orkestrene synes jeg det går rigtig godt. De bliver mere og mere professionelle og spiller bedre og bedre. Vi, Latin Dance Band, laver salsa på dansk. Jorge Cordero prøver noget af med salsa, latin og pop. Llego La Hora spiller deres stil og har succes med det. Salsa Loca har lige luftet en maxiCD med 3 numre og det tegner også godt!
Danmark har en kanonhøj standard for salsabands sammenlignet med mange andre europæiske lande!
Vi må snart lave den Compilation-CD med "Salsa from Dinamarca"!!

HiFiSalsa:

Hvad er det bedste ved dagens danske Salsamiljø?

Anders Bo:

Salsa-klubberne og de forskellige bands danner tilsammen en bølge, der stille og roligt breder sig i det ganske land. Det ender med at de begynder at spille salsa på P3 og på TV2!!?

HiFiSalsa:

Hvad er det værste?

Anders Bo:

Salsamiljøet har en vis tendens til at være lidt tillukket og beskæftige sig meget med "konkurrencer" i salsadans m.m.
Jeg bryder mig ikke om konkurrencer - hverken med hensyn til dans eller musik. Musik og dans er jo noget alle kan beskæftige sig med og nyde uanset niveau.
Ofte skræmmer det folk væk, hvis der er for mange, der spiller "verdensmestre". Hvis man synes det er sjovt at vrikke eller klappe eller synge til musik, så er det fint - uanset hvor god man er til det.

HiFiSalsa:

Set fra dit synspunkt: Hvor bevæger Salsa'en sig hen?

Anders Bo:

Tja... Den fortsætter stille og roligt med at udvikle sig og skabe glæde og dans.
Salsamusik vil selvfølgelig fusionere med alle mulige stilarter. Vi har jo f.eks. ikke hørt rigtig "techno-salsa" endnu.
Men det kommer - Måske på vores næste plade - hvem ved?

HiFiSalsa:

Her til slut. Hvor bevæger i jer hen. Hvad er LDBs umiddelbare fremtidsplaner?

Anders Bo:

Vi vil komponere nogle flere numre - med danske, spanske og engelske tekster. Og så skal vi ud og spille og sælge nogle CD'er. Køb vores nye CD. Den er super-god!

HiFiSalsa:

Ja, det er jo en opfordring vi kan lade blive stående et øjeblik...

Der er i al fald mulighed for både at lytte til smagsprøver fra Latin Dance Bands nye CD på bandets hjemmeside og for at bestille CD'en samme steds.

På bandets hjemmeside kan man også finde mere information om orkestret og om kommende koncerter.

Tak til Anders Bo Pedersen for at tage sig tid at svare på de mange spørgsmål. Og held og lykke fremover til hele bandet.

Og så kommer der iøvrigt indenfor nær fremtid en anmeldelse af Latin Dance Bands nye CD "Movimiento" på HiFiSalsa.

Bo Kristensen

Interviewet med Anders Bo Pedersen er foretaget via email i starten af December 2003

Indrykket af : Bo, HiFiSalsa 09-Dec-2003 19:24 - Senest opdateret : 22-Sep-2004 22:22

Læst antal gange : 1699
Kommentarer(0) - Skriv kommentar - Send note til redaktionen

Hvis du vil skrive kommentarer skal du tilmeldes som bruger

Skriv en kommentar

Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (åbner nyt vindue)

Cookies : Når du besøger HiFiSalsa sættes der både 1. parts- og 3. parts cookies. Besøg på HiFiSalsa forudsætter at du er indforstået med anvendelsen af cookies.

Mere info om cookies...

Læs om annoncering på HiFiSalsa

Man. d. 27. jan. 2020 : Salsa med Arceo Oporesa - Gratis prøvetime 27. januar

Salsa med Arceo Oporesa - Gratis prøvetime 27. januar

Vi er stolte over at præsenterer Reinaldo Arceo Oropesa som World Dance Academys nye salsa-lærer. Arceo ...[Læs mere]

[-> oversigt...]

http://www.www.cubakultur.dk/

Mangler der noget?!

Alle kan skrive indlæg til HiFiSalsa og det er gratis.

Bliv aktiv bruger: Som aktiv registreret bruger har du mulighed for at skrive og redigere indlæg på HiFiSalsa.

Eller giv HiFiSalsa et tip via vores Info-formular. Du kan bruge formularen hvis du vil tippe os om ting som du synes vi skal informere om på HiFiSalsa og ikke vil være registreret som bruger.

Cubansk Danseskole v/ Yosvany Torres - Undervisning - Cubarejser - Danseshow

Kritik, kommentarer, ideer, tips, forslag?

Brug vores kontaktformular til at give feedback...

 

*